Чирен

Премиерът инспектира разширяването на газовото хранилище „Чирен“

Премиерът Бойко Борисов инспектира газовото хранилище „Чирен“ заедно с изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Хранилището има обем от 550 млн. кубически метра газ. След изпълнението на проекта за разширение, който е в ход, той ще бъде удвоен.

По думите на Борисов разширяването на хранилището е важно, за да имаме къде да съхраним повече газ.

„Неслучайно влязохме в инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, който дава 40 млн. Ще го използваме него. Това е най-важното – да имаме къде да съхраним повече газ. Трябва да има в хранилищата, за да може компаниите да си напазаруват после газ. Това е изключително добър проект за диверсификацията. Инвестицията е около 1 млрд. и тя ще се изплати. Задачата на „Булгартрансгаз“ е да осигури финансирането и максимално бързо да приключи с подготвителните работи за разширяването на хранилището до февруари – март 2021 г. На 200 км като площ на 2 км под земята се нагнетява газ и там се съхранява“, каза още Борисов.

„Като продължение на всичките ни газови връзки, тази година полска компания направи цялостно проучване, за да се види колко са здрави скалите и дали не е опасно. Всичко това е завършено и може да се разшири до 1 млрд. и 100 е доказано, че е безопасно да се разшири“, коментира още премиерът в Чирен.

- реклама -