Премиерът: Имаме готовност да изтеглим българските моряци от Мариупол

Премиерът Кирил Петков увери, че българската страна е в готовност да евакуира българските моряци от блокирания кораб в Мариупол,

веднага щом спрат водените в района на украинското пристанище бойни действия.

По време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол, министър-председателят посочи, че плавателният съд продължава да се намира в зона, където има стрелби.

„Готови сме в първата минута, когато няма бойни действия на пристанището, да изтеглим тези хора“, каза Петков.

Той припомни, че между кораба и оградата на пристанището има около 260 метра, които на този етап е опасно да бъдат преминати от българските моряци.

Руски танкове обстрелват позицията с около 100 украински военни, обясни Петков.

Той посочи, че поддържа постоянна комуникация с капитана на кораба.

„Имаме пълна подготовка. Имаме готова група, която може да ги поеме, но трябва сме сигурни, че тези 260 метра са безопасни“, каза още той.

Петков допълни, че на борда на кораба екипажът разполага с храна и вода за още около осем дни,

а ако битката в района свърши, има възможност да бъде изтеглен и целият кораб.

До десет дни чакаме ЕС да реши какви ще са мерките за борба с инфлацията, каза в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев по време на редовния блиц контрол.

В момента работим с колегите от ЕС, за да намерим общо решение за данъчните ставки. България е предложила да се намалят наполовина нивата на акциза на горивата, каза министърът.

В рамките на 7-10 дни ще бъде изработена обща инфлационна рамка на ЕС и ще след това ще се разработи български антикризисен пакет, допълни Василев.

- реклама -