сн. БГНЕС

Премиерът и председателят на парламента в Киргизстан подадоха оставки

Премиерът на Киргизстан Кубатбек Боронов подаде оставка и беше заменен от националистически политик, освободен от затвора от протестиращи преди ден, съобщи пресслужбата на парламента.

„Садир Джапаров беше избран за временно изпълняващ длъжността министър-председател на Киргизката република. Това решение беше взето на извънредно заседание на парламента“, заяви пресслужбата, позовавайки се на гласуване, проведено в хотел, след като протестиращи завзеха сградата, в която се помещаваше законодателна власт.

сн. БГНЕС

Председателят на парламента Дастанбек Джумабеков също хвърли оставка по-рано.

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков нарече действията на опозицията, организирала протести след обявяването на резултатите от парламентарните избори, опит за узурпиране на властта.

„Смятам това за незаконно завземане на властта„, каза президентът и допълни: „Както показват вчерашните събития, целта на онези, които излязоха на митинг и протестни акции, е не само отмяната на резултатите от изборите, а и дестабилизацията на ситуацията в страната“.

сн. БГНЕС

„Днес вече е ясно, че в крайна сметка всичко това има за цел да подам оставка“, заяви Жеенбеков и добави: „От тази сутрин преминаваме през нещо, което два пъти се е случвало в страната. Отново се връщаме към него. Призовавам всички страни за спиране на това“.

- реклама -