Премиерът Донев: Очаквам по-ниската цена на газа и горивата да се отразят на инфлацията

Премиерът Донев: Очаквам по-ниската цена на газа и горивата да се отразят на инфлацията. Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите.

Това увери министър-председателят Гълъб Донев

на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

Донев работодатели

„Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България“, посочи Донев.

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена

на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната.

„Продължаваме програмата за

компенсация на небитовите потребители,

работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци“, подчерта министър-председателят.

Донев работодатели

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите

и първите признаци на глобална рецесия.

„В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните“, каза Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи

и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Представителите на работодателските организации приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса

заради високите цени на електроенергията

до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено