Туркменистан

Премиерът Борисов заминава за Туркменистан за участие в първия Каспийски бизнес форум

Премиерът Бойко Борисов заминава за Туркменистан, където ще участва в първия Каспийски бизнес форум.

Той ще бъде открит официално открит в понеделник, 12 август – денят на Каспийско море. Домакин ще бъде туристическия крайбрежен курорт Аваза.

Бизнес форумът има за цел да заздрави икономическите връзки между държавите в Каспийския регион с други близки и съседни страни. Той ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Фокус на дискусиите в „Аваза“ ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти

По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

В Аваза министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в Аваза.

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Каспийският регион има амбиции да се развива като един от най-големите световни хъбове за транзит на газ и горива, надявайки се това да го превърне в солиден гео-икономически играч.

Преди откриването на първия Каспийски бизнес форум ще се проведе технологично изложение, в което ще участват правителствени представители, компании и бизнес предприемачи.

- реклама -