Борисов Лондон проекти Балкани инвестиции

Премиерът Борисов в Лондон: 30 милиарда евро ще трябват за инфраструктурните проекти на Балканите – Снимки, Видео

Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори. Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балкани ще струва 30 милиарда евро.

Това заяви българският премиер Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Flashnews от Лондон Петрина Василева.

На политическо ниво вече имаме успехи. Косово и Сърбия се срещат. Всички знаем, че ако регионът иска да просперира, трябва да си оправим инфраструктурата и да привлечем инвестиции, посочи българският премиер.

Борисов представи коридори 8, 4 и 10 и добави, че всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за коридорите в четвъртък в София на среща, на която ще присъства и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Коридор №8 е изключително важен коридор, който свързва Азия с Адриатическо море“, каза българският премиер.

Той посочи, че дигиталната структура ще струва 5 милиарда евро. „Ако нямаме бърз интернет, инвеститорите дори няма да говорят с нас“, каза Борисов.

Цялата сума на инвестициите в тези проекти ще бъде 30 милиарда евро, а за войните в бивша Югославия похарчихме 50 милиарда евро. Планът, който предлагаме е изгоден за всички страни от Западните Балкани. Това е райско място за инвеститорите, заяви Борисов.

„Всички тези проекти ще са от изгода на всички балкански страни, които ще бъдат свързани с модерни магистрали и интернет“, подчерта премиерът Борисов.

Той цитира британския премиер Тереза Мей, която е казала, че Великобритания излиза от ЕС, но не и от Балканите.

„Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък трябва да се разберем за лотовете и кой и как ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от различните банки да го реализираме и да почнем да строим“, подчерта Борисов и обеща да се бори за бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

„Интересът към Балканите е огромен отвън – Русия, САЩ, Саудитска Арабия, но този регион е част от нашата Европа“, каза Борисов.

Време е хибридното финансиране за бъде разпределено между страните и да се предприемат конкретни действия, заяви Борисов.

„Магистралата Белград – София е готова на 90%. Всеки да си напише домашното до четвъртък и да покажем на Европа, че ние сме отлични ученици. Сега трябва да направим процеса необратим“.

„Да започваме да сторим и паралелно с това ще се борим, колкото може по-бързо да бъдат присъединява държавите от Западните Балкани към ЕС. Убеден съм, че интересът към Балканите ще продължи и след нашето председателство“, каза той.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

- реклама -