Борисов Курц Западни Балкани конфликт граници миграция Турция

Премиерът Борисов: Светът върви главоломно към конфликт

„Няколко пъти Турция е отивала до границите на Австрия. Трябва малко да четем история. Ние сме били пет века под владичество, робство или като искате го наречете. Светът върви главоломно към конфликт. Политици с имена си говорят за ракети. Турция води война на границата със Сирия. Руснаците са там, американците са там. Отношенията между лидерите стават все по-лоши“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде репортерът на Flashnews Петрина Василева.

„Или да се опитаме чрез дипломация, мир и такт, да се измъкнем ситуацията. Или да докараме армия, която да застане срещу голямата армия до нас. Австрия може да си го позволи. Ние на Балканите сме го изпитали какво значи да има конфликт. Огромна армия от хора се занимава с това. Само преди 8 месеца на Харманли палеха лагерите. И Меркел казваше, че е хубаво да използваме евоепредседателството, за да нормализиране на отношението. Ако някой мисли, че с война може да се решат проблемите, аз съм скептичен. Да решим кризата с дипломатически средства“, категоричен бе Бойко Борисов.

Курц Борисов Западни Балкани конфликт

„Винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като българо-австрийско председателство. Нито можем да завършим работата по Западните Балкани, нито по кохезионните въпроси. Факт е, че всички оценяват, че държавата България е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили да предпазим Европа от мигрантската вълна. За да може европейското население да е спокойно. През това време дипломацията да направи всичко възможно тези касапници да престанат“, каза Бойко Борисов. Той уточни, че двамата са разговаряли за газовия хъб. „Темата Шенген е ясна. Ние сме се справили“, поясни Борисов. Австрия подкрепяла България за влизането й в Шенген.

„До септември, надявам се новият вътрешен министър на Германия, да отстояваме влизането на мигранти само през официалните контролни пунктове. Дори и Себастиан като влиза в България си дава личната карта. В тази посока имаме максимално разбиране и ще работим заедно“, уточни Борисов.

По думите на двамата примери Западните Балкани трябва по най-бързия начин да бъдат приети в ЕС. И да се превърнат в работна площадка, за да могат младите хора да се връщат и да работят.

„Искам веднага да приемем Западните Балкани, но не можем, те са между България и Австрия“. Това заяви премиерът на въпрос дали Западните Балкани са много желани в ЕС.
Курц Борисов Западни Балкани, миграция граници

„Действаме по две плоскости – затварянето на главите във всяка държава както иска ЕС, и инфраструктурните проекти – хората ги искат днес, сега им трябват“, заяви още Борисов.

- реклама -