Бойко Борисов Истанбулска конвенция, Иванчев партньори коалиция Борисов, благодарности, Китай, Непал Боян Петров Съединение поздравление

Премиерът Борисов: Срамувам се, че не успяхме да представим добре Истанбулската конвенция, гордея се, че свалихме външния дълг

Гордея се, че за една година свалихме външния дълг, но се срамувам, че не можахме да убедим обществото за Истанбулската конвенция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия.

„Срам ме е, че не можахме да представим конвенцията за защита по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа приеха тази конвенция. Успяхме да направим така, че да се възползват различни и политически сили и да вкарат темата изобщо в посока, която не е в духа на Конвенцията“, каза Борисов. Според него управляващите са подценили ситуацията. По думите му това е грешка. Той поясни, че му се е струвало, че защитата над домашно насилие над деца е нормално да мине и въобще не е очаквал темата да се превърне в джендърство.

„Трябваше по-добре и по-ясно да се обяснява всичко, защото това е един страхотен бич – насилието над жените“, добави Борисов. Премиерът поясни, че след като се е надигнало такова обществено недоволство, са я оттеглили, защото никога не са били инати и за да може в по-спокойна обстановка да се спори и да се наложи тази теза. „Гордея се, че свалихме външния дълг. Трети сме в региона по външен дълг. 2,3 млрд. свалихме външния дълг, сега е 25 %“, каза министър-председателят. Той подчерта, че докрая на мандата ще бъде докаран до 20 %.

Корупцията е бич, който всеки ден на всички нива трябва да се смазва, заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му за това работи държавата и прокуратурата. Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

„Екатерина Захариева не е позвънила. Не е знаела причината“, каза Борисов и добави: „Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо“, заяви министър-председателят. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация. „Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят по вашата телевизия. Нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест“, заяви Борисов.

Като се вгледаме в себе си, да има проблем. Като извадиш вестниците сутрин, виждаш на коя група са. Ние как да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват. Аз не зная как и затова нищо не правя.

Така премиерът Бойко Борисов коментира проблема за свободата на словото.

Аз настоявах еврофондовете да се обвържат с върховенството на закона. Ние държим да ставаме все по-добри като държава. Утре всеки от нас може да бъде съден. Ето госпожа Нинова е потисната, виждам че страда, не може да спи заради един сайт, допълни още той.

Румен Радев в предизборната си кампания много ясно каза позицията си за Крим. Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. И ние в програмата сме записали в какво с тях сме заедно. Аз гарантирам, че докато ГЕРБ управлява сме най-лоялните членове на ЕС и НАТО. Така пък Борисов коментира защо коалиционният партньор Волен Сидеров бе на посещение в окупирания от Русия Крим.

2019 г. има два избора, европейски и местни, на които ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да привлича електорат от проруски настроени хора. Валери Симеонов си има теми – туризъм, пушене, телкове, и иска да си запази лицето пред избирателите. ВМРО си има своите позиции. Докато бях в Скопие с Доналд Туск Каракачанов ми пусна декларация, че е против Сърбия да влиза в ЕС, допълни още министър-председателят.

По случая Желяз тече следствие и тук и в САЩ и всяка дума може да окаже значение. До три седмици в България ще бъде главният прокурор на САЩ и се надявам, коментира Борисов пък дали България ще предаде исканите от Вашингтон младежи, които са търгували ембаргови стоки със Сирия. Можеше президентът да се изкаже и по тази тема, да каже кой парламент е приел договора за екстрадиция, не всичко започва от ГЕРБ, заяви още Борисов.

Само ГЕРБ подкрепя президента Радев 2% от БВП да се отдели за отбрана. Партията БСП, която го издигна, не го подкрепя. А не чух президентът да каже, че ако спазим желанието на Нинова нарушаваме изискванията на НАТО, каза още министър-председателят.

Да искаш два месеца преди края на председателството вот на недоверие, дни преди срещата на високо равнище в София, юли 4 дни китайският премиер ще стои в България и точно сега да искаш оставка, когато не си готов, не виждам защо го правиш това с държавата.

Догодина ще си премерим силите, каза още министър-председателят.

Видяхме служебното правителство и кадрите им. Резултатът е 150 млн. лв. по-малко събрани от приходните агенции. Единственото, което решиха беше за изтребителите, заяви Борисов по адрес на БСП и Румен Радев.

В този кабинет Румен Радев си оттегли оставката като командир на ВВС, припомни премиерът. Нали говореше, че е приземена авиацията, а сега с какво ще летят на парада? Защо купиха три „Спартан“-а? Защо не купиха изтребители, а най-скъпите самолети? Купили са 12 транспортни хеликоптера, няма един с пушка или пистолет дори вътре, коментира Борисов споровете между правителството и президента за покупката на нови бойни самолети. Само 4 от хеликоптерите летят, припомни той.

Казах му на КСНС да каже: Това правителство се бави, даде само 150 млн. лв. за по-високи заплати на военните, но предишните правителства са правили глупости, допълни Борисов.

Ще приема критиката, но не може да се говори че откакто съм аз са само проблеми. Преди нито се строеше, нито нищо. Не считам, че съм идеален, но като ни се каже се поправяме, заяви още премиерът по адрес на Румен Радев. Не може да ни обвинява ежедневно, а ние да мълчим, държи се като президент на една партия, каза още Борисов.

В момента рекордно се вдига заетостта, вдигат се доходите, цитирам Евростат, коментира още Борисов.

Надявам се като влезем в еврозоната да не се вдигнат цените. разбира се винаги търговците могат да вдигнат цените като при черешите, допълни премиерът.

Еврозоната ще намали лихвите по кредитите и дава стабилност. В Европа обаче вече имат доста негативен опит с недисциплинирани държави, които не са като България, коментира Борисов кандидатурата на страната ни за еврозоната.

България е една от малкото държави, които не си продадоха златото и ние имаме огромен резерв, който ни дава тази стабилност, каза още Борисов.

Днес са преведени 440 млн. лв. на земеделските производители. Ако една мандра е с истинско сирене, там не трябва да може да се прави друго. Аз съм отраснал с маргарин, защото при социализма маслото беше скъпо. Като управляваше БСП се редяхме родителите по 2-3 дни на опашка за „Хумана“, коментира Борисов по темата за двойния стандарт за храните. Той призова хората да четат внимателно етикетите, за да знаят какво си купуват.

Гарантирам, че докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни ценности и сме най-лоялните членове – не толерирам автономия в коалицията, но не може да бъде другояче.

Това каза Борисов във връзка с посещението на Волен Сидеров в Крим. Борисов обърна внимание, че президентът Радев в предизборната си кампания много ясно е казал позицията си за Крим. „Не бива да го забравяме. Второ Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. За да избегнем всякакви противоречия по време на управлението направихме програма. В нея сме описали защо сме заедно. Нито те ще станат ГЕРБ. Гарантирам, че докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни не само ценности, но сме най-лоялните членове.

Премиерът обърна внимание, че в България предстоят два вида избори – за европейски парламент, а след това местни. „Там всички ще отидем като отделни партии. Волен Сидеров иска да си привлича електорат от проруски настроените хора. Валери Симеонов по темата туризъм, тютюнопушене. Иска да си запази лицето пред своите избиратели и да каже: „Да, нямаше друг начин да се направи правителство, затова сме тук, но ние като партия тези ценности, които имаме си ги пазим“, поясни премиерът. Борисов заяви, че не толерира автономия на коалиционните си партньори, просто не може да бъде другояче. Борисов коментира, че за разлика от Реформаторския блок в предишния му кабинет, при сегашните му партньори имат ясна програма и години наред се знае кой кой е. „В същото време има абсолютна гаранция за НАТО и ЕС. Аз с Волен Сидеров съм се разбрал по тази тема“, коментира Борисов.

- реклама -