Борисов Уесли Кларк

Премиерът Борисов се срещна с бившия върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк

Премиерът Бойко Борисов и министри се срещнаха с бившия върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк.

Уесли Кларк е в България в качеството си на съветник на швейцарска организация, занимаваща се с противодействието на нерегламентираната търговия и борбата с контрабандата.

„Един от приоритетите в дейността на правителството е борбата с контрабандата. Резултатите към момента доведоха до увеличаване на приходите в държавния бюджет и до прекъсването на нелегални търговски практики, които ощетяват хазната и гражданите“, посочи премиерът Борисов пред американския генерал.

Българският министър-председател подчерта, че властите ни ще продължат да надграждат постигнатото и да подобряват сътрудничеството си на глобално ниво.

„Аз съм бивш пенсиониран генерал, но тук съм в различно качество като консултант на швейцарска организация, която е заинтересована от постигнатите към момента успехи на България в противодействието на организираната престъпност и в успехите й в борбата срещу контрабандата.

Дошли сме тук заедно с представители на тази организация, за да видим как още можем да помогнем на България в тези си успехи. Срещнахме се с министър- председателя на България, както и с някои от неговите министри и представители на други организации, и ще продължим с нашите срещи на техническо ниво с ваши експерти, за да видим точно как можем да подпомогнем”, каза той в изявление пред медиите в Министерски съвет.

Той заяви, че отдавна не е бил в България, но следи развитието й и винаги търси начин да помогне на страната ни.

По време на посещението си ген. Уесли Кларк се запозна по-подробно с дейността на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. Екипът на центъра му представи как се проследява процесът по вноса и производството на акцизни и други рискови стоки чрез 24-часово видеонаблюдение, използване на термокамери, УКВ радио системи, радари, автоматична идентификационна система AIS.

Ген. Кларк ще се срещне също с представители на НАП и агенция „Митници“.

- реклама -