Борисов прокурор независим

Премиерът: Създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който може да разследва главния прокурор

Независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, ще разследва главния прокурор.

Това предложи правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия.

Предложението бе гласувано на извънредно заседание на Министерския съвет.

Независимият прокурор ще се избира от две трети от прокурорската колегия на ВСС с мандат от 7 години.

Той няма да разследва шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд.

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление.

Това каза по време на извънредното заседание премиерът Бойко Борисов.

„Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва и в хода на разследването“, добави още министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви, че когато е обсъждан мониторинговият механизъм, е изпратил писмо до ЕК да изпрати указания какво трябва да се направи, за да отпадне механизмът.

Венецианската комисия изпраща експерти, провеждат се срещи – в МВР, съдебната система.

Снимка: БГНЕС

„Вчера им беше финалното заседание, излезе анализ – исторически, с препоръки. И както бях обещал – правим извънредно заседание, с което показваме желанието си и готовността да се съобразим с всички препоръки на Венецианската комисия“, заяви Борисов и допълни, че решението ще бъде изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министър Данаил Кирилов обяви подготвените промени в НПК, с които се доказва, че няма да се засегне независимостта на съдии.

„Предлагаме „тримата големи“ да имат еднаква подсъдност. Те считат, че така ще бъде накърнена независимостта на съдиите. Ние се съобразяваме с тях и махаме това. Остава само наказателната отговорност на главния прокурор“, поясни Борисов.

„Второ – създава се длъжност прокурор, завеждащ инспекторат във ВКС“, отбеляза министър Кирилов.

„Отново пояснявам. Досега, ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и го докладва. С изменението, което правим сега, правим абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор (при хипотеза – извършено престъпление). Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва“, заяви Борисов.

„Третото важно обстоятелство – предложените промени са изцяло в конституционната рамка и по никакъв начин не се засяга функцията на разследване и обвинение. Т.е. създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването в случай на деяние, извършено от главния прокурор и неговите заместници“, заяви още министър Кирилов.

Снимка: БГНЕС

„И – изслушване на главния прокурор от парламента“, допълни премиерът.

„Венецианската комисия ни дава възможност да се съобразим с конституцията. И би трябвало вече и съдиите, и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела.

- реклама -