Бойко Борисов

Премиерът Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, гласи съобщение на пресслужбата на МС.

Вчера министърът беше задържан за 24 часа по разследването на Специализираната прокуратура за водната криза в Перник. Очаква се Димов да бъде обвинен за безстопанственост и длъжностни престъпления заради източения яз. “Студена”.

Министър Нено Димов е в правителството от квотата на Обединени патриоти и е предложен от ВМРО.  

Кой е Нено Димов?

Роден е на 20 септември 1964 г. в София. Завършва 9 френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, а след това математика в Софийския университет през 1991 г. През 1997 г. защитава дисертация по физика към БАН. От 1997 до 2001 г. е главен секретар на Министерството на околната среди и водите и заместник-министър на околната среда и водите.

Между 1997 и 2000 г. е член на Управителния съвет на Европейската агенция по околната среда.

Депутат е в 40-ото Народно събрание от Демократи за силна България. Той е председател на Института за дясна политика. Носител е на Ордена на Кралство Швеция „Officer First Class“ (2000) принос в процеса на европейска интеграция на Република България.

Избран е за министър на околната среда и водите на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание. Формално той е кандидатура на ВМРО.

Кой ще го замени на поста ще стане ясно след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който се очаква да се събере в началото на следващата седмица.

 

- реклама -