извънредно положение

Премиерът Борисов: Поръчал съм анализ дали е възможно да се облекчи извънредното положение

„Обмисляме как да направим така, че да съкратим извънредното положение, а здравният министър да има правомощията да разпорежда отделни мерки. Като носенето на маски например.

Toва заяви пред журналисти премиера Бойко Борисов при инспекцията на строежа на АМ „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци.

Министър-председателят е поръчал на оперативния щаб да направи анализ дали е възможно след понеделник или вторник да бъдат облекчени някои от мерките около извънредното положение.

Те ще са свързани с разрешаването на разходките в парковете, както и възможността семействата да пътуват през уикендите, които да прекарват в малки хотели или къщи за гости.

„Поръчал съм да се направи анализ дали ако едно семейство се премести в същата среда, но на вилата си или в малко хотелче или къща за гости, но да са така изолирани както у дома си, дали няма да могат да заминат на друго място за уикенда. Всеки миг сме готови да облекчим за всеки това, което може. Но за това трябва да масово да си партнираме с гражданите. Да не става като с пазарите миналия петък. Мислим по тези възможности за малки хотелчета само за семейства. Да има някакви малки обороти, но да се движи животът“, обясни още Борисов.

По думите му не са се оправдали очакванията, че заради масовите пътувания по Велиден ще има масово неспазване на мерките.

„Тези, които напуснаха градовете макар и да не беше правилно, все пак спазиха другите мерки и нямаше масово излизане навън. Мислим как да охлабим нещата, за да не психясват хората. Пазейки се да си облекчим ежедневието, а колкото до икономиката – докато не тръгне икономиката на света и ние няма как да сме по-добре. Въпросът е да се опазваме здрави и живи“, категоричен бе премиерът.

По думите му макар, че сме в извънредно положение у нас режима е сравнително лек и правителството не се е възползвало от всички опции

„Ние сме се възползвали реално само от създаването на КПП-та, носенето на маски. В България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма“, изтъкна още Борисов.

- реклама -