Икономически форум Пловдив Борисов откриване

Премиерът Борисов: Магистрала „Тракия“ отесня заради новите фирми, в България безработица няма! – Снимки, Видео

Премиерът Борисов увери чуждите бизнесмени, че у нас безработица няма, има достатъчно работна ръка, а магистрала „Тракия“ вече е отесняла заради новите фирми, най- вече в IT сектора и промишлеността.

Министър-председателят откри с близо половинчасово приветствие първия по рода си Икономически форум в Пловдив. Събитието е организирано по подобие на Делфийския икономически форум и от същия организатор Симеон Цомокос. Днес Борисов лично му благодари, като подчерта ролята му и в други ключови прояви в страната. Гости и лектори на форума са повече от 80 доказани експерти. В рамките на два дни те ще споделят иновативни корпоративни социални практики в частния сектор, които да очертаят курс към по-конкурентни икономически политики в България и Югоизточна Европа.

Борисов посочи цифрите- повече от 5,7% износ; по-малко от 6% безработица; 10 % плосък данък на доходите и 20 % ДДС. „И така ще бъде докато ние сме на власт,“ каза той и увери участниците, че до края на годината 25-те процента външен дълг ще станат 24.

„Не се управлява лесно в този див популизъм, в който се намира света и България, но да се спрем на положителното, както казва българският Конфуций Иван Кръстев“, каза той.

Премиерът припомни как доскоро и ние самите наричахме региона си „барутен погреб“, но ситуацията вече е различна благодарение на волята на България, Гърция и Македония.

Премиерът припомни и проблемите с бежанските бунтове в Харманли и Овча купел преди две години и увери гостите, че повече нито един бежанец няма да стъпи в страната.

„С вродената ми скромност ще напомня, че всичко това се дължи на нас”, каза той. Всеки път, като дойде БСП на власт, секват фондове, контрабандата и дългът растат“. С тези думи премиерът очерта актуалната тема с вота на недоверие и премина нататък, споменавайки дори и избягалия и убит по-късно затворник Владимир Пелов.

После се върна към икономическата тема и съобщи, че през следващата седмица ще бъде пуснат интерконекторът с Турция, а за този с Гърция ще има търг за тръбите. Предаде много поздрави на президента на Азербайджан Назърбаев по присъстващата на форума посланичка Наргиз Гурбанова, споменавайки доставките на газ оттам.

- реклама -