мазут Борисов протести медии доклад горива

Премиерът Борисов: Кабинетът отпуска допълнително над 51 млн. лева за коледни бонуси на пенсионерите – Видео

Кабинетът отпуска допълнително над 51 млн. лева за коледни бонуси на пенсионерите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерски съвет.

Над 1 милион пенсионери ще получат допълнителни средства.

„Това са пари, събрани от приходната агенция от контрабанда. Преди тези пари отиваха в сивия сектор. Благодаря на МВР, БОП и приходната агенция, че с тяхна помощ има пари за общините, за хората в неравностойно положение, за инфраструктура“, отбеляза премиерът.

Борисов отдели внимание и на излезлия мониторингов доклад за напредъка на ЕК. Той благодари за подкрепата на зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който се е изказал в подкрепа на страната.

„Без да е тема на доклада, но ние внимателно четем всяка дума и се говори за свободата на медиите и как едни медии тормозели някой. Аз искам да провокирам дебат за медиите и да поканим европейски комисари, които отговарят за медиите. Защото, ако някой се е почувствал засегнат от някоя медия и всички може да го потвърдите – че нямаме възможност да влияем на никоя медия.

Борисов коментира и че с неговата парламентарна група са обсъдили предложението за поскъпването на данъка за старите коли, както и за цените на горивата. Министър-председателят е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да направи така, че да се променят касовите бележки на бензиностанциите – да се вижда колко е производствената цена, акцизът, ДДС и как се формира цената.

По думите му Франция още през 2022 г. забранява дизеловите автомобили.

„Ако ние не започнем тези стъпки, ще се окажем гробището на дизеловите коли и тогава ще бъде късно. Затова помолих и президентската инстуция да отиде Менда и кметовете и да каже. Паралелно върви и санкция от ЕК за чистия въздух. Да много е популистко, но рискът е този“, категоричен бе Борисов.

„Нека да го дебатираме в обществото – виждате безумно голям трафик, коли на по 20 години, някой ще каже да де ама една част от българите са бедни, но има и мн скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-та година докато управляваше партията на г-н Радев, имаше само по една кола и се караше само сълота и неделя.

Вижте колко е минималната заплата при нас и горивото и колко е била при Орешарски, има факти и цифри.

Вчера и Радев каза, че президентската институция е в края на законотворчеството. но аз видях Нинова да ходи при него с визията си и той да я коментира, това е в начолото на какъвто и да е процес. БСП може да го кани на пленум и той да ходи, а не може ние да го помолим за среща за важни неща и процеси които вървят в света. Всички които полагате усилия продължавайте така и мисля, че с повече обяснения ще стигне и до повече хора.

На правителственото заседание кабинетът ще обсъди промени в Кодекса за социално осигуряване.

Точката е внесена от финансовия министър Владислав Горанов, който ще представи и доклад относно информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2018 г.

Очаква се правителството да приеме и постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2018 г. за финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието.

Кабинетът ще обсъди и допълнителни разходи по бюджетите на министерствата на вътрешните работи, на образованието и науката и на земеделието, храните и горите.

- реклама -