Премиерът Борисов: Извинявам се на майките, но оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред

Борисов Симеонов протести оставка горива доходи
Не е приятно с протестите. Мъчно ми е и ме е яд, не е приятно.

Това заяви премиерът Борисов в ефира на бТВ.

Надявам се, Валери Симеонов е осъзнал проблема. Целият коалиционен съвет поиска да се извини. Вкарахме се в тема, която се опитваме да решим, пак се извинявам и съжалявам.

Не е в моите възможности да прибера майките от улиците.

Оставката на Валери Симеонов стои в Обединените патриоти.

Отстраняването му не стои на дневен ред.

Той отрече кабинетът да се крепи от Валери Симеонов:

„Кабинетът се крепи на всеки един от нас“.

По повод протестите от последните дни и дали се е изкушил да хвърли оставка, Борисов припомни, че два пъти го е правил.

„Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас. Цените ще продължат да падат, не заради нас и протестите, а заради цената на петрола“, коментира той.

Борисов припомни, че държавите, които добиват горива са богати, а той се е съобразил с това страната ни да не го прави и подчерта, че цените ще падат. Той припомни решението на правителство да станат по-прозрачни цените, като подчерта, че държавата не може да сваля цените. „Може би трябва КЗК да говори с големите компании да си публикуват формирането на цените“.

Увеличаването на доходите е в основата на новия бюджет – 10% повече за заплатите, парите на общините, увеличаване на доходите на учителите.

Нинова припознава ли се в нейните депутати, които нарекоха народа „дебили“. Коя партия подписа за Белене, коя партия върза електромерите към Мариците. При кое правителство падна КТБ? Преди две години заради това им казах – Отидете и направете правителство.

Надявам се протестите да спрат защото цените на горивата падат. Доходите се увеличават от две години насам, каза премиерът.

Ако един от параметрите на държавата не беше наред можеше да се говори за оставка.

Протестите подлагат управлението на изпитание.

Политически конфигурации

За игрите с кворума в парламента и дали е възможна друга конфигурация, Борисов беше категоричен, че без избори няма как да стане. Не обмисля и кабинет на малцинството. За изследването на „Маркетлинкс“ и, че разликата между ГЕРБ и БСП се топи, Борисов само запита, коя е политическата сила на първо място. „Две години яростна атака и те не могат да ни стигнат. Нищо различно от това което хората са ни подредили – няма“, заяви категорично той.

„Има и платени и партийни намеси в протестите, виждат се лицата им в медиите. Нормално е опозицията да подкрепя протестите и да подлага управлението на изпитания. За две години обаче с техните изказвания БСП не могат да претендират за управлението“, продължи Бойко Борисов.

Бонусите в държавната администрация

„Не е морално да се раздават бонуси, затова съм изпратил проверка“, каза Борисов по темата с надбавките в Агенцията по вписванията. „Искаме да привлечем можещи хора в държавната администрация“, добави той.

Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, за да облекчим държавата.

Отношенията с президента

Не знам ние с какво сме причинили фразата война между институциите. Няма ден в който президента не е нападнал правителството. От миналия петък до вторник той напада правителството.

Какво е атрофирало в медийната среда, попита Борисов. Президента даде оценката. Въпросът за медиите в доклада на ЕК не е към мен – аз нямам медия. Съберете се и вие медиите и кажете какъв е проблема, за който говори президента.

Партията-държава е партията на президента, не ГЕРБ.

Най-бедната държава сме, защото тръгнахме от минус 7 милиарда, заради управлението на БСП.

Какво общо има президентската институция с визията за България на БСП. И в същото време не иска да се срещне с кметовете, с шефа на бюджетната комисия, кметове.

Така че, с коя моя стъпка съм обидил президента, попита Борисов. Да ни критикува колкото иска, но не може, когато говори за партия, държавата да не спомене и БСП, когато говори за бедност да не каже и за БСП. Да не сме били по-богати, какви коли карахме по тяхно време. Нека да коментира всяко едно управление“, продължи

Корупция и арести

За корупцията и това, че няма осъден политик, Борисов заяви, че истински се надява това да се случи и подчерта, че съдебната система е независима и намек не може да направи за това. За арестите и издирването на олигарсите, Борисов е категоричен, че ще бъдат върнати в България. „Тези хотели имаме, всичко беше препълнено.

„Имаме три-четири хотела, няма какво да направим“, заяви Борисов за настаняването на делегатите за европредседателството в хотела на Арабаджиеви.

Премиеръг е категоричен, че всички ще се изправят пред съда. На въпрос къде е бил контролът за „Полимери“, Борисов препрати въпросът към партията държава – БСП.

20 арестувани има по случая с продажбата на българско гражданство, включително председателят на Агенцията. От съда зависи, дали ще ги пусне, заяви Борисов.

За това кой ще оглави Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), Борисов заяви, че това е квота на Патриотите. На въпрос, че има обвинения, че ВМРО се е финансирал от корупцията в агенцията, Борисов подчерта, че ако това е така, то вицепремиерът по сигурността Каракачанов е щял да направи опит да го потули, но не го е направил.

„Всеки ден трябва да убеждаваме хората, че каквото правим, го правим за тяхно добро. Не се уплаших от тези избори, защото знам, че правим най-доброто“, убедено заяви министър-председателят на България. Той допълни, че понякога и на него му идва в повече, защото от сутрин до вечер е под напрежение и очерта само днешната си програма, която е запълнена, като си отделя по един час за него, не обядва и не закусва като използва кратката си почивка за футбол, където да се освободи от напрежението.

Външна политика

По темата Македония и новото име на съседната държава, Борисов заяви, че най-доброто за България е Македония да влезе в ЕС и НАТО и ние правим всичко възможно затова. „Никой не може да ни ограби историята! България е толкова силна, че и всички държави да опитат, пак няма да могат“, отсече Бойко Борисов.

Борисов беше категоричен, че засега България няма да подпише Пакта за миграцията на ООН.

„На коалиционния съвет е решено да не се подкрепя този документ, защото се знае какви ще са последствията. Решението е да не се подкрепя“, разкри премиерът.

Бойко Борисов коментира и дали ще има рокади в кабинета. Той коментира, че ще има такива, но не е сега моментът.