Премиерът Борисов: Изказването на президента е вероломно нападение срещу правителството – Видео

Смятам, че един държавен глава, равно отдалечен от всички партии, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата партия БСП.

Не може вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат народния съд, да не каже една дума по темата. Той е длъжен да говори и за едните и за другите да каже, коментира Борисов.

Това каза премиерът Бойко Борисов  на извънреден брифинг на правителствения ВИП преди да отпътува за Мюнхен. Повод стана интервюто му пред бТВ в сряда, в което той направи сериозни забележки за синхрона между двете институции и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между тях. От своя страна президентът Радев отвърна, че възприема като груба манипулация споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски.

Внимателно прегледах всичко, което съм говорил, нито един път не съм направил каквато и да е квалификация, освен да кажа, че заедно сме работили добре и заедно да продължим да работим за стабилността, допълни Борисов.

Доста обвинения се посипаха за Пеевски. За тези, които са забравили – всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев – и официално, и неофициално. Какво общо мога общо да имам аз с депутат от опозицията, възмути се Борисов.

Ако Пеевски е извършил престъпление и Радев знае, защо не е възложил проверки по времето на служебния кабинет, попита реторично министър-председателят.

Ако президентът Радев има каквито и да е данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, да сезира веднага прокуратурата, заяви още Борисов.

Аз се срещам с депутати. Всяка община не може да чака кмет от неговата партия да стане кмет, за да имат водоснабдяване, канализация, това налага срещи – абсолютно ми е чиста съвестта. Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Моята добронамереност не трябва да е за мой ущърб. Ако има въпроси към депутатите на ДПС, те се отнасят за тях. ДПС не са ми правили подарък, те гласуваха за падането на правителството, припомни премиерът.

Аз вчера такива добри думи казах, но може би съм се лъгал. Може би не може да ми прости, че не сме купили изтребителите за няколко милиарда, но ние дадохме за учителите, за инфраструктура, за образование. Ще купим самолетите, но нека кажем обективната истина. Огромните пари от милиардите, които са дадени за отбрана, всичките са за ВВС. Не знам защо толкова са купувани през годините – за Кугари, Пантери, Спартани. Да се обърне Радев и да каже веднъж защо така са се подписали договорите, че сега самолетите стоят. При кое правителство се подписаха милиардите, които дадохме за Белене. Не може за едните нищо да не каже, за народния съд нищо да не каже, както за едните, така и за другите. Казах, ще купимч самолети. Увеличихме пенсиите, дадохме и коледни надбавки, припомни Борисов.

Бих се радвал повече Радев да каже кой глас отвън визира той, когато ме съветва да слушам по-малко съветниците си отвън – Макрон ли, кой ли, призова Борисов.

Той засегна пак темата за Истанбулската конвенция. След като има каквото и да е съмнение, явно обществото се плаши от такова нещо, докато няма консенсус, няма да движим Истанбулската конвенция напред, каза той.

Борисов засегна и изявлението на Радев за срещата на премиера с Ердоган и препоръката да не носи шербет на турския президент. Тук прозира завист, а не знам защо. Когато дойде френския президент, направихме максимума добро за държавата. Това, че се нормализират отношенията с Турция и да ти се даде такава възможност, значи, че сме стабилна държава. Но тя е такава не само заради мен, но и заради президента и заради опозицията, смята Бойко Борисов.

Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, и бог ми е свидетел, че аз нямам такава вина. Ако не отговоря, някой ще каже, че това е слабост. Но аз съм побеждавал и коварни врагове, каза още той.

Ако президентът иска да прави партия, да каже. В противен случай не е честно уж неутралната президентска институция да взима такава страна и да се насочва срещу едно правителство, избрано законно. Няма от какво да се срамувам. В нашето управление нямаме една задкулисна думичка. И не случайно сме побеждавали 11 пъти на избори, посочи Борисов.

„Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита волята на народа“, коментира Борисов.

Определям това като вероломно нападение върху правителството без никакъв повод след едно изключително добронамерено срещу президентската институция интервю, каза министър-председателят.

- реклама -