Борисов, бюджет, ЕС, България

Премиерът Борисов: Евросъюзът се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал – Видео

ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал.

Това каза премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Европейския съвет.

„Новата четворка абсолютно се съгласиха с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският. Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет“, добави Борисов.

Борисов заяви, че България само е била хвалена – за нулевата миграция, за успешната борба с контрабандата, стотиците килограми заловени наркотици.

Премиерът разкри, че въпросите за бюджета все още не са решени, защото е много трудно и предстоят още разговори, които вероятно ще бъдат след седмица или две. „Не е лесно, все пак се прави бюджет за 7 години, помните колко срещи имаше за Брекзит“, заяви премиерът.

Всички са се обединили около това, че трябва да се намери компромис, но явно днес никой не е узрял и не е бил намерен.

Премиерът Борисов е защитил бюджета за България с това че имаме нулева миграция.

„Най-нисък външен дълг, диверсификацията, енергийните проекти, натовска държава сме и всичко това е изключително важно за България“, заяви премиерът и подчерта, че всички на срещата на тази четворка са дали много висока оценка за България.

„Огромен труд на Шарл Мишел, огромен труд на Урсула фон дер Лайен, но накрая ни дадоха промени, нови рамки, които ние по никакъв начин не можем така на коляно да ги разберем, да гласуваме“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не е отговорно за бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Българският министър-председател добави, че преговорите продължават на експертно ниво. Сега предстои финансовите експерти да работят, когато има напредък, ще се съберем отново, посочи Борисов.

- реклама -