Борисов Балкански поток

Премиерът Борисов: България ще бъде с две газови магистрали, ще купуваме най-евтиния газ

Първо благодаря на строителите. Тези, които са наблюдавали, че под тези плодородни ниви, отдолу са тръби. Перфектна работа на заварчици и монтажисти. Денонощна работа, трудна работа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“.

Докато другите говориха, ние сторихме. Именно затова предложихме на нашите партньори този поток да се нарича „Балкански поток“, а така и една от най-лошите черти на балканските страни да се карат и после сбият. България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще може да си купува най-евтиният газ.

Бих казал, че това е и една политическа магистрала.

Оттук нататък започва войната в Сирия. Винаги съм казвал, че там където има газопроводи, няма война, затова и ние ударно строим. Много работа положихме с малко смелост и твърдост, но когато ясно сме си казали приоритетите мисля, че на всички им е ясно, че те трябват да се случат. С всички сили се строят следващите километри, заяви Бойко Борисов.

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км. новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове.

Това заяви на церемонията руският посланик у нас Анатолий Макаров.

Новият газопровод е не само принос за развитие на България, той ще способства за просперитета на страната. Стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, участващи в изграждането му, ще добият опит. Всичко това създава предпоставки за устойчивото развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на „Балкански поток“ за руско-българските отношения реализацията му ще ги изведе на ново ниво.

Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство. България се показва като надежден партньор, който изпълнява своите задължения. Това ще засегне и други области от двустранното ни сътрудничество. Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество“, каза Макаров.

Според министърът на енергетиката Теменужка Петкова този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за газ.

Ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази стъпка е изключително важна за нас. Благодаря на „Главбулгарстрой. На добър час, каза тя.

Инвестирахме 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“.

Това каза Владимир Малинов, шеф на „Булгартрансгаз“ по време на откриването. „Тази инвестиция, беше финансирана изцяло от „Булгартрансгаз“ и беше построена за шест месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб „Балкан“. Благодаря на премиера, на правителството за оказана подкрепа. Благодаря и на Русия, Турция, Унгария и Сърбия. Благодаря и на „Главболгарстрой“. Благодарение на нашия опит и знания успяхме да реализираме такъв тип проект“, допълни още Владимир Малинов.

 

- реклама -