Балкани

Премиерът Борисов: Ако ние на Балканите не си помогнем сами и Господ не може да ни помогне – ВИДЕО

Не можем да кажем, че Съветът на ЕС се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“ в НДК.

„Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска. Голяма част от вниманието на срещата ще отиде в ядреното споразумение с Иран, търговските отношения със САЩ. Силно притеснени сме и на фона на десетки жертви в Палестина“, обясни Борисов.

Организирането на срещата било много трудно, благодарностите са за канцлера Меркел

Помагайте ни, защото ако ние на Балканите не си помогнем сами и Господ не може да ни помогне

Аз съм човек, който обича историческата памет да се пази. Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани. Беше много трудно, хич не им се занимаваше на нашите хора, но накрая се съгласиха и не само това, приеха го присърце. Това се дължи и на Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ние трябва да й благодарим“, призова при откриването на форума Борисов.

Той смята, че след време Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене, включително и в Европа. По думите му в съвета има абсолютно разбиране за основните транспорти – жп и магистрали. „Голяма част са изградени с европейско финансиране. Толсистемите, които се въвеждат в тези държави, гарантират, че могат да изплащат заемите“, заяви още премиера.

„Аз съм готов довечера да говоря с колегите – евролидери, защо толкова се плашат от Балканите. Къде е толкова страшното, от какво толкова се плашим? В същото време това място генерира само войни и огромни разходи след това. Така, че бавно, с диалог, едно по едно, методично, капка по капка най-накрая се съгласиха на тази важна среща. Днес всички ще присъстват на Съвета, каза Борисов. Истински се радвам и се надявам колегите и Заев, и Ципрас най-вече да приключат спора с името на Македония. Това си е ваша работа, ние само се надяваме, да не си помислите, че даваме акъл, надяваме се да си стиснете ръцете, призова българският премиер – В Скопие отказаха да си стиснат ръцете, но тук трябва да го направят“, завърши Бойко Борисов.

- реклама -