Борисов Брюксел Цветанов апартаменти Брекзит

Премиерът Борисов: Ако има виновни за апартаментите ще си понесем последствията. ГЕРБ се бори с корупцията, не БСП – Видео

Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим, ако има такова нещо, ще си понесат последствията.

Това каза премиерът Борисов в Брюксел по повод апартаментите на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, със социалистите. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова удари, колкото няма в цялата история. Как ще оневиним БСП за лагерите? Националните катастрофи, съсипването на икономиката, банки? Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, с който облагодетелства някой,… законът изчезва, каза още премиерът.

Ако ГЕРБ е приел нещо, което обслужва някого, веднага се маха това нещо. Така се случи със закона за Домусчиев. Като се огледах в Брюксел…толкова високи сгради. тук няма ли такива сдружения, протести? В кой град няма такива сгради. Въпросът е дали са законни и дали има лобизъм. Ако нещо е неправилно и се поправя, увери премиерът.

Имах с всичките разговори по телефона. Обясняват ми, че всичко е легално. Върнете и закона, който приеха борците срещу корупцията – да го видим, да го почетем малко – той звучи като виц, коментира Бойко Борисов.

 

Трябва да има дебат – хубаво ли е да има високи сгради. Искат колиби – колиби. Глас народен, глас Божи. „Ние навремето със сестра ми живеехме в една стая, майка и татко – в другата стая, да видим другите какви наследства са получили на „Оборище“ и къде ли не – защо за това не питате, къде са работили тогава родителите им“, заяви още той и попита дали е редно да се закрият всички строителни частни фирми, да няма високи сгради, а да се върне „Софжилфонд“ с панелките.

Всеки си харесва някъде и отива и се пазари, ако това е нарушение, тези фирми да ги затворят. Да направим като Китай един град, където да живеят съдиите, прокурорите – може и така. Понеже виждам с каква жлъч атакувате ГЕРБ, ви върнах назад, за да видите какво са правили другите. А ние, ако сме сгрешили, ще се поправим, заяви  Борисов.

Борисов Брюксел Цветанов апартаменти Цачева

В Брюксел министър-председателят заяви още, че винаги е търсил институционална диалогичност с президента. „Аз лично съм ходил при президента и съм му докладвал и за терористичните актове, и за това което правим в икономиката, за инвеститорите, да е запознат, лично аз – два пъти, не го шумим, защото е война. Но в същото време, защото е институционално, за което му благодаря, след това пратих специалните служби с детайлите да го запозная“, коментира още премиерът Борисов пред журналистите.

 

„Китай е вторият търговски партньор след САЩ на Европа. Стокообменът между България и Китай минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вноса и износа нарастват“, каза премиерът Борисов във връзка с предстоящата среща на върха ЕС-Китай на 9 април. Той подчерта, че България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и в търговията и в културата между ЕС и Китай и допълни, че с миналогодишната среща на държавите от Източна Европа и Китай във формата „16+1″ в София, страната ни е дала допълнителен тласък на тези отношения.

 

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи още, че е обсъдил проектите за пренос на газ с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини и премиера на Гърция Алексис Ципрас. „Златен шанс ни се дава, построявайки интерконектора с Гърция“, подчерта Борисов. Той изброи и възможностите за доставка на газ от Египет, Държавата Израел и Кипър. „Ако ние имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос“, е посочил министър-председателят пред кипърския си колега.

1000 дни не стигнаха, а в същото време имаме готов договор.

Имаме папка с решения, 98% нещата са договорени. Така Бойко Борисов коментира сделката за Брекзит между Лондон и ЕС. „Оставам песимист. ЕС винаги е бил диалогичен, Европейският съвет винаги е бил готов на диалог, ЕС е за Брекзит с правила. Подкрепихме решението за 22 май, крайна дата за излизане““, заяви премиерът.

- реклама -