Борисов лекция Турция миранти ЕС председателство Шенген прокуратура обяснения наркотрафиканти

Премиерът Борисов: Ако Балканите не влязат в ЕС това ще генерира страхотно напрежнение в бъдеще

Споразумението с Турция за мигрантите работи добре и е най-правилното, за да държим миграционния натиск извън ЕС.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Университета за национално и световно стопанство, където изнася публична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“.

„ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън със всички възможности, които имаме“, заяви той. „Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат“, коментира премиерът. „Турция е най-големия съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена“, обясни Бойко Борисов.

„Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство“, заяви той.

 

Той изказа съболезнования на близките на загиналите в пътните инциденти в Ловешко. Премиерът поздрави и тенисиста Григор Димитров за победата му на турнира в Лондон.

На лекцията присъстват депутатите от ГЕРБ ген. Константин Попов, Ивелина Василева, Красимир Велчев, посланици, студенти и преподаватели от УНСС.

„Ако Балканите не влязат в Европейския съюз, това ще генерира страхотно напрежение в бъдеще и ще има нови интереси, които генерират Великите сили към този район“, сигурен е Борисов.

Вземете за пример България и Румъния, какви бяхме преди 10 години, разликата е огромна. Гоним 100 млрд. БВП. Благодарен съм, че и Европейския съвет прие да се направи една историческа среща тук във Варна и да покажем и на Европа и в същото време като сме си научили уроците ще гледаме напред. Виждате, върнахме си лъва и веднага скандал, сложихме бележка и готово“, заяви още премиерът.

По думите му риск не носи, че Европа мисли за тях и това да има инфраструктура, защото в момента се пътува с дни. Само до няколко години пък ще се завърши магистралата за Сърбия, както и останалите проекти, с което България става кръстопът на Балканите.

Борисов е сигурен, че ще успеем да се споразуеем и с Китай, като следващите 6 месеца България ще има много важни теми, които да реши, което ще е добре и за туризма ни. Той припомни, че са приключили и обжалвания за ТОЛ системата, като една от причината за тежките катастрофи са и многото тежкотоварни камиони, които преминават.

„Българското председателство не означава, че ние управляваме ЕС, предимство дава, че ако можеш дипломатично да си поставиш една тема, колегите ще я разгледат. Шенген според мен ще се преразгледа, защото има държави, които не отговорят. Относно еврозоната, всяка една държава освен Великобритания е подписала, че в един даден момент трябва да приеме еврото, а нашите резерви доказват, че не представляваме никакъв риск, като работим активно да се случи“, заяви министър-председателят на въпрос на студент, дали председателството ще ни помогне за по-бързото влизане в Шенген и еврозоната.

Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим усилено и се надявам да се случи.

Това каза премиерът Бойко Борисов  в отговор на въпрос от студент дали Председателството може да помогне за влизането на България в еврозоната и Шенген.

„Всяка държава е подписала, че в период от време, трябва да приеме еврото. Нашите финансово икономически параметри са такива, че не представляваме риск за еврозоната“, обясни той.

- реклама -