Бисер Петков работата заплата доходи възнагражнение работещи

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министър Бисер Петков

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Майки на деца с увреждания протестират вече 11 дни до Народното събрание – срещу вратата, от която влизат и излизат депутатите.

Инициативата е наречена „Системата ни убива”. Рядко обаче някой се спира, за да чуе проблемите им.

Основното им искане е Закон за личната помощ, който да гарантира средства за нормален живот на децата им и след навършване на 18-годишна възраст.

Проект на такъв закон е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Протестиращите майки се заричат, че ще останат на палатков лагер пред парламента, докато той бъде приет.

Налага се да се молим да не умрем преди децата си вместо да се молим за обратното, споделят майките на хора с увреждания.

Бисер Петков

Бисер Петков е роден на 6 септември 1963 г. в Монтана.

През 1987 г. завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование – степен “магистър”.

Участвал е в редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. става доцент.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.

В трети кабинет на Борисов става социален министър.

- реклама -