ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО! България предава председателството на Съвета на ЕС на Австрия


Малко след 9 часа тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Австрия за да предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц.

Церемонията се провежда на пистата над световноизвестния ски курорт Шладминг.

Преди събитието българският премиер проведе работна среща с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Основен приоритет на консервативното австрийско правителство е сигурността в Европа, което включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване на охраната на външните граници. По тази тема е предвидена извънредна среща на върха в края на септември. Австрия ще работи за изграждане на по-ефективен Европейски съюз, който трябва да се откаже от ненужните директиви и да засили интеграцията във външната политика и в отбраната. Виена ще продължи да работи за интеграцията на страните от Западните Балкани – район, към който Австрия има траен политически и икономически интерес.

Във втората половина от председателството си Австрия ще настоява за среща на върха ЕС-Африка, която най-вероятно ще бъде през есента. Това заяви австрийският канцлер Себастиян Курц, преди да приеме днес от българския си колега Бойко Борисов ротационното председателство в Съвета на ЕС.

„Освен това обмисляме идеята отделни страни от ЕС да водят преговори с държави извън съюза, но с отношение към миграционния проблем, от името на целия съюз“, обясни австрийският канцлер.

Курц още веднъж подчерта, че квотното разпределение на мигрантите е било неправилно решение.

„Решението е охрана на границите. Отдавна настояваме за този обрат, който се случи в Брюксел. Все още има държави, които не са съвсем убедени и мога само да се надявам, че няма да подкопаят този важен обрат в миграционната политика„.

Освен миграцията, третото австрийско европредседателство ще постави акцент върху преговорите за следващата многогодишна финансова рамка и Брекзит.

- реклама -