првителство наредба работно време почивки отпуски осиновени деца

Премиерът Бойко Борисов: Полагаме всички усилия за нашия алпинист Боян Петров – ВИДЕО

Полагаме всички усилия и каквото имаме като връзки за нашия алпинист Боян Петров

Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание. „В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина“, обясни той.

Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. „Направихме и всичко, каквото е възможно, и за тази наша сънародничка да се върне в България. Беше трудно, но дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината“, каза премиерът.

Днес е поискан хеликоптер за спасяването на Боян Петров. Това каза външният министър Екатерина Захариева

„След множество разговори от наша страна едва преди 15 минути е поискан хеликоптер. Имаме пълно съдействие от китайската страна. Горе има петима спасители, които са в готовност да тръгнат, когато времето позволява“, уточни Захариева.

„Още вчера сутринта бяхме информирани, че тибетските и китайските власти не разполагат с хеликоптер, който да лети над 5000 м. Затова продължихме издирването на такава техника през Делхи и Катманду. Имаше информация, че е намерен такъв хеликоптер, който може да лети по-високо, но в справка, която извършихме с тибетските власти, се оказа, че той може да лети само на 6100 м височина. След многократни разговори и огромен натиск от наша страна едва преди около 15 минути получихме уверение, че ще се получи разрешение за такова излитане, когато времето позволява. Продължаваме да търсим други фирми и друга техника, която да може да лети над 6100 м, защото де факто в момента спасителите се намират на тази височина. Но се надяваме утре прогнозата да бъде позитивна, времето да се оправи и вятърът да намалее. Премиерът помоли за пълно съдействие от китайските власти. Свързали сме се и с Министерството на отбраната с молба, ако имат друга някаква военна техника за съдействие“, каза още Захариева.

Изпратени са шестима професионални спасители от Китай, които в момента се намират на около 6000 м. Но поради силния вятър претърсването на мястото се извършва много трудно, добави Захариева.

Китай ще продължи да предоставя пълната си подкрепа в издирването на алпиниста Боян Петров. Tова заяви посланикът на Китай Джан Хайджоу след среща с премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

Още от първия момент, когато получихме информацията за изчезването на българския алпинист Боян Петров и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители. Китай отделя значително внимание на този случай. Още вчера сутринта проведохме допълнителни разговори във връзка с хеликоптерите и с необходимостта и от друга техника, която да се издигне на височина над 5000 м. На практика капацитетът на хеликоптерите е да се изкачат на височина максимум 6100 м. И днес издирвателните дейности продължават и китайският екип от спасители продължава да работи по издирването.

Нашата страна ще продължи да предоставя своята подкрепа, ще положим максимални усилия, каза още китайският посланик.

- реклама -