Борисов Струмица патриарх Неофит Александър Невски, ремонти ЗОграфски манастир

Премиерът Бойко Борисов кацна в Кавала (ВИДЕО)

Бойко Борисов пристигна на двудневно посещение в Гърция. Преди минути правителственият самолет кацна на летището в Кавала.

Премиерът е на двудневно работно посещение в Гърция. Официалната част ще бъде утре, но още тази вечер той ще се срещне с гръцкия си колега Алексис Ципрас, който го е поканил на вечеря в курорта Кавала.

Заедно с Борисов за Гърция заминават и вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на транспорта Ивайло Московски.

Подписваме меморандум за уникален транспортен коридор SeaToSea

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Транспортният коридор трябва да свърже по суша Егейско и Черно море.

Коридорът ще свърже пристанищата на Солун, Кавала и Александруполис с нашите черноморски портове Бургас и Варна и най-голямото ни дунавско пристанище Русе.

Българската част ще струва около 1 млрд. евро

На наша територия новият мултимодален коридор обхваща участъците от жп линиите гръцка граница – Свиленград – Димитровград – Ст. Загора – Карнобат – Бургас, Карнобат – Синдел – Варна и Русе – Синдел – Варна. В него са включени и изграждането на два нови мултимодални терминала във Варна и Русе.

Финансирането се очаква да дойде по Плана „Юнкер“ и Европейската инвестиционна банка. Очаква се да има и частно финансиране.

- реклама -