Премиерът Хасково

Премиерът: България е много уязвима, мигрантите могат да залеят страната

Вярвам на колегите в МВР. Непирятно е усещането, че се действало на ръба на закона. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия, по повод случая с върнатия бизнесмен Абдулах Бююк.

25 000 души сме върнали от турската и 1000 от гръцката граница. Всички те са върнати по един и същи начин – хора без документи. Там е война. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете. Въпреки оградата, страната ни има много дълга сухопътна и морска граница. Мигрантите няма накъде да се изтичат.

Изправени сме пред сериозна криза в отношенията между Турция и Запада.

Аз съм изключително притеснен от това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Не трябва да допуснем мигрантската вълна в България.

Голямата цел е да накараме Турция да третира България различно от всички държави в Европа. Какво правим ако 300-400 хил. мигранти бъдат върнати в  България.

За мен е важно да запазим такива отношения да не предивзикаме умишлено криза, заяви Бойко Борисов.

За мен няма значение кой стои в Турция. Всячески трябва да запазя добрите отношения с правителстовото и Ердоган. Така че на всяка цена мигрантите да остават на територията на Турция.

Относно случая Бююк: Министър-председателят заяви, че това е един от 25 000 случая. Той е разпоредил на вътрешния министър Бъчварова проверка, ще има и наказани, когато се установи вината им.

Ако Бююк беше с редовни документи България нямаше да постъпи така.

За Белене

Имаме променена обстановка. След решението на съда в Женева вече не става въпрос за това дали искаме или не. Хипотезата е какво да правим с реакторите, които ще платим задължително. Вече имаме близо 3 млрд. евро. с другите по арбитража ще имаме два нови реактора.

Тук вече не става въпрос за два реактора – дали искаме, дали не искаме, дали е изгодно. Тук се казва: България трябва бързо да плати и това е. Сега хипотезата не е дали ни е изгодно да имаме тези реактори, а какво да правим с етзи реактори, след като ги платим.

Решението е частен проект  – през Агенция за приватизация и с участие на държавата. Ако проектът е привлекателен ще дойдат частници да го построят, обяви премиерът.

За изборите и ген. Радев

За предизборната кампания за президентските избори Борисив обяви:

 „Толкова ми е далечна, че изобщо не ми се мисли за това. Толкова важни решения имаме да решаваме в близко време, че не ми се мисли. За съжаление президентът не може да вземе нито едно решение, които имаме да вземем. Затова цялата ми енергия е насочена да излезем от капаните, заложени 2006 г. или да имаме в музея, който направи Вежди Рашидов един ядрен реактор”.

Борисов уточни, че в България премиерската власт е изключително важна.Що се отнася до кандидатурата на ген.Радев, министър-предстателят обяви, че няма нищо против, който и да е кандидат.

- реклама -