Сляпата Вайша

TV премиера: „Сляпата Вайша“ в ефира на БНТ в навечерието на Оскарите

Българската национална телевизия ще излъчи номинираната за „Оскар“ късометражна анимация „Сляпата Вайша“ в навечерието на наградите. Филмът може да бъде гледан от 20:45 ч. на 26 февруари по БНТ1.

Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци – визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев, е сред 5-те номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

„Сляпата Вайша“ се състезава от името на Канада, където Ушев работи от дълги години.

„БНТ дължи на българската зрителска аудитория представянето на номинирания за „Оскар“ анимационен филм „Сляпата Вайша“. В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за „Оскар“, отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме в един отбор – този на Тео Ушев. Благодаря на него и Георги Господинов за доверието обществената телевизия да излъчи „Сляпата Вайша“, заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Сляпата Вайша

Преводът на „Сляпата Вайша“ и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ, който е в основата на филма – Георги Господинов.

„Благодаря на БНТ и Севда Шишманова, че успяха да получат правата за излъчване на нашия филм. Радвам се, че Сляпата Вайша най-сетне ще проговори на български, езикът, на който е написана историята, с гласа зад кадър на Теодора Духовникова. Ще се включа в адаптацията на българската версия, по оригиналния текст на разказа, който вече звучи във френската, английската, немската и други версии по света“, каза писателят Георги Господинов.

Филмът вече бе показан у нас на „София филм фест“ и два пъти на Фестивала на анимационния филм във Варна и София.

- реклама -