Харадинай

Премахнахме границата между Косово и Албания, обяви Рамуш Харадинай

От днес вече не съществува границата между Косово и Албания

Това написа в собствения си профил в социалните мрежи косовският премиер Рамуш Харадинай.

„Днес имах честта да присъствам на подписването на Споразумение за създаване на съвместни гранични пунктове между Косово и Албания“, каза още Харадинай, цитиран от в.“Зери“.

Така от 1 януари 2019 на граничните пунктове между Албания и Косово ще бъде установен съвместен контрол, предава сръбската редакция на радио „Спутник“, като се позовава на информация от МИА.

„Предстоят значителни промени в управлението на границите с Косово. Ще бъде премахнат двойният контрол. Полициите на Албания и Косово съвместно ще контролират на принципа на едно спиране, един контрол, контрол на едно гише. Правителството реши да направи тази важна промяна, която ще улесни свободното движение между Албания и Косово“, коментира от своя страна албанският министър на вътрешните работи Сандер Леши.

Според него облекчаването на свободното движение няма да свърши с това. „Скоро ще бъдат предприети много по-важни стъпки, за да се установят изцяло европейските стандарти на границата между Албания и Косово“, отбеляза още той.

 

- реклама -