Преля река Елешница, залети са дворове и градини, в Северезопада готови за евакуация

Преля река Елешница, има паднали дървета, залети са дворове и градини. Хора от района са се самоорганизирали, пълнят чували с пясък. Преля река Елешница в Софийска област.

По думите на местни жители на село Елешница, едноименната река е преляла в събота. Хора от района са се самоорганизирали, пълнят чували с пясък и ги поставят по брега на реката.

Има паднали дървета и залети дворове и градини.

Местните разказват, че нивото на реката леко е спаднало, а нататък, към село Потоп, всичко било залято.

Междувременно Община Хайредин обяви частично бедствено положение, което се отнася за две населени места – общинския център и с. Михайлово, съобщи за журналисти кметът на общината Тодор Алексиев.
Причината е започналото поетапно изпускане на язовир „Огоста“ край Монтана и очакваното покачване на нивото на реката, която минава край двете врачански села. По-рано бяха изведени и животните от четири стопански обекта, каза още кметът.

Снощи във връзка с проливните дъждове

в Северозапада, правителството обяви допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението. Създадена е организация при нужда да се евакуират градове и села в непосредствена близост до река Огоста.

В момента на територията на област Враца частично бедствено положение има в общините Криводол, Мездра и Враца.

Областните управители на областите Монтана и Враца

са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин, Монтанско.

В село Портитовци хората разказаха пред NOVA, че към момента няма опасност за къщите в населеното място от повишеното ниво на река Огоста.

„Имаше една къща в края на селото,

кметът създаде организация да бъде защитена с чували пясък и баластра. Спрямо събота нивото на реката е леко спаднало”, посочи един от местните жители.

Той заяви, че село Владимирово, което е по поречието на реката е залято.

„Ситуацията с язовир „Огоста” е нормална. Продължават да се изпускат количествата, които са предвидени от колегите от „Напоителни системи”, които са оператор на съоръжението. До късно снощи нивото на язовира беше на 4 метра до преливане през преливника,което ни накара да заключим, че няма да има такова”. Това заяви в ефира на „Събуди се” главен комисар Александър Джартов, директор на

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му в момента нивата на реките в региона са в стабилно състояние. „Интензитетът на валежите намаля”, подчерта той. И допълни: „Наблюдават се нивата и на река Огоста, и на река Скъд. Късно в събота беше обявено бедствено положение от областния управител на Монтана, за да не се допусне да бъде застрашен човешки живот. Извършва се отводняване

на къщи в град Дунавци до Видин”.

Главен комисар Джартов подчерта, че към момента няма опасност за хората в Хайредин, където беше обявено частично бедствено положение. За NOVA кметът на селото Тодор Алексиев съобщи, че е имало готовност за евакуация на хората, но те са се завърнали по къщите си, където са прекарали нощта.

Има залят път между Крива бара и Хайредин,

но има обходно трасе. Река Скъд качи в събота вечерта нивото си до 390 сантиметра, но в неделя е спаднала до 280 сантиметра, което означава, че е под критичните стойности.

Във врачанското село Лиляче продължава отводняването на къщи. „Заедно с екипи на пожарната успяхме да отводним около 35-40 къщи. С доброволци успяхме да изградим диги по поречието на реката. Земеделски производители също помогнаха. Благодарим на всички”, заяви в ефира на NOVA кметът на село Лиляче Вероника Ценова.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено