Прелели реки наводниха райони в Русенско и Хасковско

Прелели реки наводниха райони в Русенско и Хасковско. Река Русенски Лом излезе от коритото си и заля няколко къщи в село Красен. Хората там почти всяка година преживяват по едно наводнение. Те с тревога следят нивото на водата и се надяват този път да не залее и центъра на селото. Всички те помагат при евакуацията.

Въпреки дигите, които част от местните са издигнали в имотите си, водата всяка година прелива в дворовете. „Факт е, че от 22 февруари започнаха контролирано изпускане на язовирите, така че това допринесе да не се получи приливна вълна и да не са по големи щетите“, пояснява кметът на Красен Йорданка Чурова пред Нова телевизия.

Минимум 60 язовира се вливат в поречието на Бели,Черни и Русенски Лом. Обстановката по реката се следи от всички кметове на околните села.

Реки излязоха от коритата си и в Хасковско. Заради проливния дъжд вчера и контролираното изпускане на язовири река Олу дере наводни дворове в село Малево. Под вода са и десетки декари стопански площи, а водата на места е до стените на къщите.Причината е непочистеното корито и скъсаните на места диги, за които преди време са търсени средства, но така и не са ремонтирани.

- реклама -