Прекратиха заседанието на НС, депутати от БСП и Атака бойкотираха работата

Депутатите отложиха за утре гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване, след като народни представители от „Атака“ и БСП наобиколиха парламентарната трибуна.

От двете партии поискаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г.

Предложението минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли скара депутатите и прекъсна гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване.от управляващите предлагат минималната пенсия да се вдигне на 250 лв.

То дойде от Кръстина Таскова от „Воля“, която припомни, че това е обещание на „Обединените Патриоти“.

После предложението за 300 лв. дойде и от “Атака”. “Смешно ли ти е, Валери, на хората, които нямат 300 лв. не им е смешно”, обърна се Десислав Чуколов от “Атака” към лидера на НФСБ Валери Симеонов. И се закани да не мръдне от трибуната, докато не бъде подкрепено предложението. Поиска и поименно гласуване за размера на минималната пенсия. В крайна сметка, след като изтече времето му доброволно слезе от трибуната.

Малко по-късно Филип Попов от БСП също настоя за поименно гласуване на минималната пенсия. И започна разправия между депутати и представляващия пленарното заседание Емил Христов. Депутати скочиха около него и поискаха поименно гласуване. Христов обаче бе не отстъпи и на няколко пъти трябваше да обясни, че в процедура на гласуване не може да променен начина на гласуване. и в крайна сметка прекъсна заседанието.

Преди това от  ДПС  поискаха най-ниските пенсии да се вдигнат още от 1 януари, но и това бе отхвърлено.

БСП пък предложиха всички пенсии да се преизчислят с актуален осигурителен доход. Сред предложенията им бе и максималният осигурителен доход да стане 3900 лв.

Председателстващият пленарното заседание Емил Христов заяви, че БСП възпрепятстват работата на заседанието, че ще накаже някого, след което прекрати работата на парламента.

- реклама -