кмет
сн. ФБ

Прекратиха пълномощията на кмет заради присъда за наркотици

Общинската избирателна комисия в Калояново прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Георги Георгиев, който е осъден условно и е с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Георгиев бе избран за кмет на общината на местните избори през ноември 2019 г.

Година след това той бе заловен да шофира дрогиран, според обвинителния акт на прокуратурата.

„Зад тази постановка стои човек, който от много дълго време иска да заеме моето място„, коментира ареста си кметът Георгиев. Той твърди, че е бил набеден, че е шофирал служебния си автомобил след употреба на кокаин, тъй като с категоричност не употребявал наркотици.

Георгиев беше осъден по бързото производство. След споразумение с прокуратурата, той получи условна присъда – 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Кметът остана и без шофьорска книжка за година и половина, припомня „Фокус“.

Въпреки това той продължи да изпълнява кметските функции, тъй като липсваше решение за прекратяване на пълномощията му.

В ОИК Калояново е получено писмо от ЦИК на 24.05.2021 г., с което комисията се уведомява, че в ЦИК е постъпила жалба от Красимир Димов относно продължаващото повече от 6 месеца бездействие на ОИК Калояново относно лицето Георги Георгиев, който в условията на несъвместимост продължава да изпълнява длъжността кмет на община Калояново.

ЦИК установява, че ОИК Калояново разполага със заверен от съда препис на влязло в сила Определение № 2002248 от 12.11.2020 г., постановено по дело от 2020 г. на Районен съд Пловдив, с което е одобрено Споразумение между Районна прокуратура Пловдив и Георги Любенов Георгиев, по силата на което той се е признал за виновен и е осъден за извършеното от него умишлено престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК). На подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 /осем/ месеца и глоба в размер на 400 лв. На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното на подсъдимия Георги Любенов Георгиев наказание от 8 месеца лишаване от свобода за срок от 3 години.“

В тази връзка, указанията на ЦИК към ОИК Калояново, обективирани в писмото от 24.05.2021 г., са ОИК Калояново да изпълни императивната норма на закона, като незабавно се произнесе с решение, с което „да прекрати пълномощията на кмета на община Калояново при наличието на обстоятелствата, независимо от оспорването по съдебен ред на предходно решение на съда от 25.11.2020, с което ОИК Калояново отказва да обяви предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Калояново – Георги Любенов Георгиев.

При проведено поименно и явно гласуване за предсрочното му освобождаване единодушно са гласували всичките 10 члена на Общинската избирателна комисия в Калояново.
Настоящото решение не подлежи на оспорване пред Административен съд Пловдив, съобразно правилата и сроковете на Изборния кодекс.

- реклама -