Прекланяме се пред подвига на Васил Левски

Васил Левски

Възпоменателни прояви за отбелязването на 146-та годишнина от обесването на Апостола на свободата ще има в цялата страна.

В София паметта му ще бъде почетена от 17 ч с панихида в църквата „Света София“, последвана от литийно шествие. От 18 ч граждани, общественици и политици ще се поклонят пред паметника на Апостола в центъра на столицата, където ще има и засилени мерки за сигурност. В поклонението ще участва и президентът Румен Радев, който ще произнесе слово.

В родния град на Апостола – Карлово снощи се състоя възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника на Апостола, дойдоха много жители и гости на Карлово.

Мерките за сигурност в София

Във връзка с обезпечаване сигурността на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски, компетентните органи ще наложат забрана за използването на дронове между 17.30 и 19.00 ч в района на провеждане на проявата поради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.

Гражданите, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъдат пропускани през три контролно-пропускателни пунктове: първият – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; вторият – на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и третият – на бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Цветя на паметника на националния герой ще се поднасят до 17.00 ч. и след приключване на официалната церемония, с изключение на часовия диапазон от 15.00 до 16.00 ч.

Служителите на НСО ще проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.