Прекланяме се пред света Анастасия – вижте какво не трябва да правите

На 22 декември Православната църква чества Света Великомъченица Анастасия Узорешителница. Тя е римска християнска светица живяла през 3 век. Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите. Носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб. Лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените.

Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.

Празникът на света Анастасия е разпространен главно в Родопския край

В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта, затова свързват деня с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна. Вярва се, че ако в някоя къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно в нея ще се случи нещастие. Жените не бива да захващат никаква домашна работа. Причината – света Чьорна ще почерни дома на тази, която преде, тъче или пере. Според народното поверие, ако на 22 декември времето е хубаво, през юни ще е суша. А ако вали – и през месец юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Имен ден имат Анастасия, Анастас, Ася, Сийка, Сия.

- реклама -