европейски сертификат, ковид

Преиздават от днес сертификатите за ваксинация в европейски формат

Преиздаването на сертификата за ваксинация в европейски формат трябва да е възможно от днес.

Всички граждани, които са получили сертификат за ваксинация, ще могат да го преиздадат безплатно на сайта на Националната здравна информационна система, и то без електронен подпис.

Необходимите данни са ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, описани в издадения вече хартиен сертификат.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло.

Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

- реклама -