Връчване на акциите на ПФК Левски в Министерски съвет - 13.05.2020 © Copyright: Ilian Telkedzhiev / LAP.bg imageslap@gmail.com +359 879 111 120

Прехвърлиха спешната помощ по въздух към правителствения авиоотряд

Служебният кабинет реши спешната помощ по въздух да бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хели Мед Сървиз” към Държавния авиационен оператор.

Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

„Държавата изцяло поема този ангажимент.

Тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна до всеки гражданин.

И ще бъде абсолютно безплатна”, каза министърът на транспорта Христо Алексиев.

Той уточни че правителственият авиоотряд разполага с добре изградена логистика и с експерти.

„Няма време за повече експерименти. Не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност”, допълни Алексиев.

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че вече има решение за купуване на 6 хеликоптера със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. То е подписано от италианската фирма и от Министерството на здравеопазването.

„Първият хеликоптер по ПВУ ще го имаме още на 15 декември. Останалите – до 2025 г. Това е една успешно завършена процедура”, обяви Меджидиев.

Здравният министър посочи, че целта е още преди получаването на първата машина, страната да разполага с обучени медицински екипи, пилоти, както и подготвени хангари и площадки за кацане в болниците.

- реклама -