преговори, земеделие, консултации, коалиция

Преговорите за „Земеделие“: Обявиха война на корупцията и призоваха за промяна на модела

Днес ПП, БСП, ДБ и ИТН преговаряха за приоритетите на бъдещото коалиционно управление в сектор „Земеделие“. По време на инициираните от „Продължаваме промяната“ консултации, които се излъчват онлайн, съпредседателят на партията Кирил Петков постави на едно от първите места усилията за преодоляване на корупцията в сектора.

„Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за субсидиите няма дори и финансовият министър. Това е пълно безумие. Време е да премахнем политическите инвеститори от сектора, чрез които се контролират групи от населението. Това министерство трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция“, заяви Петков.

Според ДБ най-сериозният проблем в сектора е следният:

„Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земеделски земи, посочи Албена Симеонова от „Да, България“.

Представителите на най-малката партия, участник в коалиционните преговори, първа представи своите виждания за развитието на българското земеделие.

Според нея 80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ трябва да бъде обърнато сериозно внимание в програмата за развитие на селските райони за така наречените тавани на плащанията. Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро.

От БСП се обявиха за цялостна промяна на модела на управление на сектор „Земеделие“.

„Създаденият модел през последните 15 години беше всичко да бъде парцелирано на феодален принцип, а не да бъде подчинено на общ стратегически план, който да разглежда земеделието като част от цялата система от сектори заедно с околната среда, с регионалното развитие, с демографското развитие, с образованието. Земеделието беше подчинено на основните функции – власт, финансов ресурс, контролиране, корпоративен вот, посочиха от БСП. От партията предлагат около 10 акцента на дискусията, по които според тях имат консенсус с останалите участници в дискусията“, изтъкнаха представителите на левицата.

„Използването на Министерство на земеделието и всички агенции като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някакъв вид, трябва да спре. Особено за контролиране на по-отдалечените райони в страната трябва да спре. Министерство на земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция“, каза още Кирил Петков.

Аграрният експерт на ИТН Пламен Абровски лансира идея от създаване на верига от общински магазини, в която различни производители да могат да предлагат своите храни. Абровски каза, че работи вече по идеята в своя избирателен район в Монтана.

От БСП също посочиха, че прекупвачите от пътя на фермерските продукти до магазините трябва да се премахнат, партията вече работи активно по утвърждаване на стандарта „планински продукти“.

Постигнато бе съгласие за създаване на Гаранционен фонд в земеделието. Целта е той да дава гаранции на фермерите, чрез които те пред банките да могат да обезпечат кредитите си, с които да реализират европроекти.

БСП предложи средствата в него да са 500 млн. лв. В крайна сметка бе решено средствата в него да се уточнят по-късно, защото това зависи и от финансовия министър.

Партиите се обединиха да стимулират иновациите и цифровизацията в земеделието и пчеларството. Постигнато бе принципно съгласие за намаляване на ДДС за основни храни, но се направи уговорка, че крайно решение ще бъде взето на срещата за финансовата политика.

Предвижда се възможност и за обратно начисляване на ДДС за част от земеделските продукти, подобно на въведеното облагане в зърнопроизводството.

- реклама -