Преговорите за Brexit са на финала

Споразумението за Брекзит, което касае проблемния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия, е било договорено между Лондон и Брюксел и ще бъде разгледано на заседанието на британското правителство днес в 14 часа местно време.

Новината беше потвърдена от кабинета на Тереза Мей.  Споразумението предвижда цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, така че да няма нужда от митнически контрол на стоките и гражданите на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Северна Ирландия ще трябва да спазва и правилата на единния пазар на ЕС. Решението ще действа временно, а в дългосрочен план трябва да бъде договорено споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания.

Днес посланиците на страните от Европейския съюз се събират на среща, на която ще получат повече информация от главния преговарящ Мишел Барние.

Ако споразумението бъде официално потвърдено от Брюксел и Лондон, в края на ноември в Брюксел ще има извънредна среща на лидерите от ЕС, посветена изцяло на Брекзит.

 

- реклама -