Преговорите продължават: Шолц и Макрон в пореден разговор с Путин

Пореден разговор с президента на Русия Владимир Путин провеждат лидерите на Германия и Франция Олаф Шолц и Еманюел Макрон. Това съобщи BBC.

Поредният опит на лидерите на европейските държави да убедят Путин да спре инвацията в Украйна се случва, докато руската армия продължава атаките си там. „На широк фронт“, придаде ДПА.

В четвъртък президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на ГерманияОлаф Шолц поискаха незабавно прекратяване на огъня от Русия. Москва отхвърли подобни призиви.

Макрон подчерта необходимостта да се поддържат каналите за комуникация с Русия отворени и е провел девет телефонни разговора с лидера на Кремъл.

Ден 17: Мирът може да дойде от България?

През това време украинският президент Владимир Зеленски пусна ново видео обръщение към нацията в социалните мрежи. Зеленски казва, че руската армия е претърпяла най-големите си загуби от десетилетия. Твърди също, че 31 руски батальонни тактически групи вече са станали неспособни за бой. Той настоява за незабавно освобождаване на кмета на Мелитопол, за когото се твърди, че е бил отвлечен от руските сили. Зеленски заяви, че е обсъдил това с френски и германски лидери.

Зеленски също така казва, че Украйна работи с Европейската комисия за ускоряване на членството си в ЕС.

Междувременно руски сили са подложили на обстрел джамия в южния украински пристанищен град Мариупол. В нея са се намирали над 80 възрастни и деца, включително турски граждани. Това предаде Ройтерс, като цитира изявление на украинското външно министерство.

- реклама -