Преговорите на Македония и Албания за ЕС започват догодина

Външните министри на ЕС постигнаха компромис за преговорите за присъединяване с Македония и Албания. Те ще започнат през юни 2019 г.

Съветът на ЕС решил да подкрепи началото на преговорите със Скопие и Тирана от догодина принципно и под условие, съобщи за БТА дипломатически източник.

След продължили два дни преговори в Люксембург министрите на външните работи на страните от ЕС са се съгласили да вземат предвид постиженията на двете страни досега.

Според тяхното решение се открива път през юни догодина предприсъединителните преговори със Скопие и Тирана да започнат с условието реформите в двете страни да продължат.

Уточнява се, че решението за начало на преговори е обвързано с подкрепа от Европейския съвет и с осъществения напредък до края на следващата година.

Предвижда се дотогава Европейската комисия да започне подготовката за преговорите.

Днешното решение на европейските министри бе взето на последното заседание на Съвета на ЕС в рамките на българското председателство.

Йоханес Ханс: От утре Европейската комисия може да започне процес по наблюдение на Македония

Еврокомисарят Йоханес Ханс заяви след срещата на външните министрите на страните от ЕС, че е определена условна дата за започване на преговори с Македония и това означава, че от утре Европейската комисия може да започне процес по наблюдение на страната, предава МИА.

„Поздрави на гражданите на бъдещата Република Северна Македония за днешните успехи, защото сега е ясно, че ще започнем преговори през юни догодина и веднага ЕК може да започне подготовката за тези преговори. Това вече е ясна перспектива и награда”, заяви Ханс.

След усилената дипломатическа битка между министрите на външните работи на 25 страни членки на ЕС срещу Холандия, Франция и Дания, за да може Македония да получи „зелена светлина” за започване на преговорите през юни 2019 г.

- реклама -