Преговорите Лондон-ЕС ще продължат с още един извънреден кръг

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден кръг от преговори между Европейския съюз и Великобритания

Причината – не е постигнат достатъчен напредък за продължаване на диалога на следващо ниво. Това заяви главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние пред парламента в Страсбург.

„Пети кръг преговори за Брекзит ще се състои в Брюксел следващата седмица“, посочи той.

Така Лондон и Брюксел нарушават традицията всеки един от отделните кръгове (четири досега, от началото на юни) да се провежда в последната седмица на месеца. Промяната е с цел да се постигне разбирателство до следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 19-20 октомври. С нея по план трябваше да завърши първият етап за уреждане на Брекзит, след който да започнат преговорите за двустранните отношения след излизането от общността.

В изказването си Барние отново заяви, че страните не са постигнали прогрес по нито един от трите основни въпроса в първата фаза – финансовите ангажименти на Великобритания, границата с Ирландия и гаранциите за статута на европейските граждани в страната.

„Днес нямаме постигнат достатъчен прогрес, за да започнем с увереност втората фаза на преговорите“, каза той пред евродепутатите

В същото време френският политик посочи също, че Европейският съюз никога няма да се съгласи да плати самостоятелно за общите програми, за които до края на 2020 г. е обещала да плати Великобритания. Това е и един от най-трудните за решаване проблеми в преговорите, тъй като всяка една от страните настоява за различна сума.

„27-те страни от ЕС никога няма да платят за това, което са обещали да платят 28-те. Нито повече, нито по-малко“, каза той.

Съгласно Член 50 от Лисабонския договор страните, които напускат ЕС, трябва да го направят две години след официалното изпращане на писмо до Брюксел. За Великобритания това е март 2019 г.

Бюджетът на ЕС и финансираните от него общоевропейски програми се формират за седемгодишен период. Настоящият период е от 2014 г. до 2020 г., което означава, че Лондон ще напусне общността 21 месеца преди края на бюджетния цикъл. По тази причина Брюксел настоява Лондон да плати в пълен обем поетите финансови ангажименти за целия срок до 2020 г., които бяха договорени през 2013 г. В противен случай дължимото от Лондон ще трябва да бъде разпределено между останалите страни или да бъдат направени съкращения на цялото европейско финансиране.

Източник: АФП, ТАСС

- реклама -