Преглед при лекар в Слънчев бряг – 50 евро, чупиш ръка – 100 евро за гипс

Чужди туристи са принудени да плащат по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на лекарите в Слънчев бряг за първичен преглед, пише в. „Монитор“. Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора.

За последваща консултира със специалист отново се плаща 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

Таксите за преглед и манипулации в луксозните поликлиники в най-големия черноморски курорт не са обявени. Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени.

Информация за цените на докторите дават единствено преминали вече пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро. Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта.

Поставяне на една инжекция струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми. За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро.

Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка.

Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко. „Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично“, твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Цените за българските са по-ниски, но отново са доста над средните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е 10 лв. За ехографско изследване се плаща по 30 лева.

Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна.

Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение.

По-добре да не се разболяваш по време на почивка на родното Черноморие е неписано правило от години. Тази касова бележка за преглед на дете е от преди 4 г., тарифите явно са актуални и днес.

90 лева за преглед на седемгодишно дете поискаха тогава докторите в Слънчев бряг.

Сега ако лечението изисква инжекции и системи сметката за настинка може да  стигне поне до 500 лв. Тарифите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева.

- реклама -