зелени коридори
сн: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Предупреждават, че ваксините срещу COVID-19 може да намалят ефективността си

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 може да не бъдат достатъчно ефективни при значителни мутации на коронавируса, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта, че настоява за глобална солидарност между страните в борбата с коронавируса и отбеляза, че разделен светът няма да победи COVID.

„Както знаете, вирусът се променя бързо, мутира и вече имаме няколко варианта от различни държави. Ако изменението на мутацията на вируса е достатъчно значително, ако промените в поведението на вируса са значителни, даже тези ваксини, с които в момента разполагаме, няма да ни помогнат”, каза Гебрейесус по време на уебинар, организиран от Световната банка.

Той подчерта, че ако не се увеличи незабавно обхвата на ваксинациите, вирусът ще получи възможност за разпространение, циркулация и последваща мутация. Ръководителят на СЗО добави, че в този случай новите варианти на COVID-19, срещу които съществуващите лекарства са неефективни, ще проникнат и в тези страни, където обхватът на ваксинацията е висок.

- реклама -