вируси

Предупреждава за възможна епидемия от вируси и за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони. Това заяви ръководителят на отдела за стратегически проекти на „Лаборатория Касперски“ Андрю Ярних в кулоарите на 26-та сесия на Комисията за превенция на престъпността и наказателното правосъдие.

„Статистиката от миналата година показва, че значително се увеличава броят на зловредни кодове за мобилни устройства. Ако епидемията от заразени персонални компютри вече не е случайност, мобилните устройства в бъдеще също може да пострадат от такава. Принос за това има и тяхната нарастваща сложност, особено както и преминаването от един обикновен телефон в категорията на смартфоните“, предупреди той при представянето на руския проект на Конвенцията на ООН за сътрудничество в областта на борбата с киберпрестъпността.

Според него, броят на киберзаплахите се увеличава и за двете „Уиндоус“ и „Андроид“ системи

На 12 май мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании в над 150 страни. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара

- реклама -