Лиляна Павлова, АПИ, зима, пътища почистване лошо време АПИ

АПИ предупреди: В следващите два дни ще е тежко на пътя!

„Жълт код“ е в сила заради очаквани обилни снеговалежи, рязко застудяване и виелици през следващите часове и утре. От Агенция „Пътна инфраструктура“ призоваха шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка.

За опазването на личната безопасност и тази на другите участници в движението изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без зимни гуми, с неизправни акумулатори или без течност за чистачки с добавки против замръзване.

Шофирайте със съобразена скорост!

Да не се предприемат резки маневри, с повишено внимание да се преминава над мостови съоръжения, където скоростта на движение е традиционно по-ниска.

Пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. Възможно е да се налага затваряне на някои пътни участъци за почистването им, като ограниченията ще са в сила до разчистване на трасето.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Кметът на София Йорданска Фандъкова разпореди фирмите, ангажирани с почистването на София, да разположат специализирана техника за зимно почистване на определените 68 места в града, съобщиха от пресцентъра на столичната община.

Приоритетно при валежи от сняг работата започва от улици и булеварди, по които се движи масов градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. След това при необходимост се преминава по вътрешноквартални улици.

София е разделена на 7 зони и отделно има 4 зони, в които влизат общински пътища. Дейностите по почистване се извършва от 7 фирми.

Всички машини трябва да са снабдени с gps

Това позволява да се проследи движението им в реално време. Контролът на дейността се извършва от Столичния инспекторат.

Осигурена е нужната техника за почистването на Северна скоростна тангента и прохода за Владая и западната дъга на Столичния околовръстен път. Там ще бъдат разположени и допълнителни екипи на КАТ за регулиране на движението.

Създадена е организация в Центровете за временно настаняване да бъдат приемани хора, останали без дом. От 1 декември ще отворят врати и два Кризисни центъра за настаняване.

- реклама -