ваксина грип Кантарджиев Кунчев

Предстоят промени свързани с дейностите на лекарските кабинети в училищата и детските градини

„Предвиждат се промени за дейностите на здравните кабинети в детските градини и училищата. Промените ще бъдат направени чрез проект за изменение на Закона за здравето, както и изготвяне на изцяло нова наредба.“ Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Промените ще засегнат изискванията към кабинетите, ще бъдат отстранени някои противоречия и дублирането на дейността им.

Също така ще се промени механизмът на финансирането им, както и ще се регламентира възможност дейностите, извършвани в здравните кабинети, да могат да се извършват и в общинско лечебно заведение.

Дейностите в здравните кабинети в детските градини и училищата са регламентирани на законово ниво и не е налице риск за здравето на децата, каза още Ананиев.

Разкриването на аптека на втори или следващ адрес ще бъде по улеснена процедура и с минимални такси.

Предложенията за промени не предвиждат на втория адрес да работи магистър-фармацевт на пълен работен ден, каза още министърът на здравеопазването.

Предложенията за промени в закона не водят до намеса в свободната конкурентна среда и не създават административно ограничение, увери министър Ананиев и посочи, че целта е подобряване на достъпа до аптеки и подобряване на фармацевтичната грижа.

Чрез създаване на Национална аптечна карта, както се предвижда в предложенията за промени, ще се определят потребностите на населението и ще се идентифицират населените места с недостиг на аптеки.

Ако се установи недостиг на аптеки, ще се предприемат мерки за стимулиране на осигуряването на лекарства, допълни Ананиев.

- реклама -