Предстои ви интервю за работа – ето за какви капани да внимавате

На всеки поне веднъж в живота му се налага да се уви на интервю за работа, на някои – и доста по-често. Само CV и препоръки не са достатъчни. Все по-често работодатели предпочитат интервю лице в лице с кандидатите. Това е моментът, когато те могат да прибегнат до скрити трикове, с които да разберат повече за човека отсреща.

Кафе или чай?

Тестът с чашата кафе е доста разпространен. В началото на интервюто работодателят предлага кафе или чай. Ако кандидатът за работа приеме със сигурност ще бъде следен под лупа – къде ще остави чашата, ще попита или ще вземе сам решението. Този трик разкрива много за маниерите и характера.

Интервюто закъснява

Ако отидеш по-рано на интервю, работодателят може да е зает с друго и да помоли да изчакаш малко. Всъщност при него може да няма никой, а просто да тества търпението ви. Този трик показва колко търпелив е кандидатът и как се справя в стресови ситуации.

Внезапно телефонът на интервюиращия звъни и той започва дълъг разговор.

Това също може да е част от изпита ви – ако разговорът продължи дълго или дори интервюиращият излезе от стаята – трябва бързо да реагирате и да се опитате да привлечете вниманието му към себе си. Бъдете креативни.

Показва ви офиса и хората, които работят в него

Интервюиращият може да ви покани да разгледате потенциалното си ново работно място. Но всъщност целта е не вие да видите бъдещите колеги, а те вас. Това не е просто мил жест, а възможност да се съберат повече мнения за вас. Затова – бъдете внимателни за първото впечатление, което ще оставите у тях.

Интервюиращият „изпуска случайно“ химикалката си на пода

Това отново е тест за реакцията ви – ако бързо се впуснете и я вдигнете, вероятно ще получите работата, особено ако човекът отсреща обича да се чувства важен.

- реклама -