Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата

Предстои до края на май да улесним изключително много издаването на експертиза за ТЕЛК.

Това заяви здравният министър Асен Меджидиев на съвместната пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров, на която бяха представени нови електронни услуги в системата на здравеопазването.

Според Меджидиев предстои тотална реформа на ТЕЛК системата, която цели избягването на корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решенията,

Между седем и 10 дни експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към „Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента, посочи министърът. По думите му от средата на май тази система ще започне да функционира.

„С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

„В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване“, каза тя.

Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

„Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи“, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Той информира, че издаването електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, заплащани от Националната здравна осигурителна каса, ще започне от 1 април. 

„Тези електронни протоколи заместват използваните до момента хартиени такива за скъпоструващи медикаменти, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса“, посочи още Тодоров.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено