Следим в реално време през телефона си ситуацията с COVID-19 у нас

В МС представят национална информационна система за борба с COVID-19. В мобилната апликация  има актуална информация за разпространението на вируса, хората под карантина. В нея са обединени данни от гранична полиция, болници. Мобилното приложение може да бъде свалено от всеки гражданин доброволно.

Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

В регистъра има две бази данни – едната е напълно достоверна и се предоставя от официалните институции. А втората част – е на базата на данни, постъпили през мобилното приложение.

За първите 48 часа в регистъра е синтезирана информацията за лицата, които са под карантина.

На представянето на мобилната апликация присъства и премиерът Бойко Борисов.

„В стил генерал Мутайчиски ще кажа: Останете си вкъщи и си цъкайте мобилното приложение“, призова Борисов.

„Ако един човек се завърне от чужбина и въведе данните си в приложението, след 14 дни автоматично ще получи съобщение, че домашната му карантина вече пада. Така няма нужда да доказва пред полицаите, че му е свършила карантината.“, обясни Борисов.

„Тук можем да намерим информация за разпространението на COVID-19, за преболедували, а от там и могат да се вземат решения за отхлабване на мерките“, заяви председателят на кизисния щаб ген. Мутафчийски.

Приложението ще дава информация в реално време къде в болниците има свободни лица. Това ще помогне и на спешна помощ да насочва пациенти.

- реклама -