Представят концепцията за газов хъб „Балкан“ в Народното събрание

За да има енергийна борса в България са нужни законодателни промени, които да регламентират дейността й, каза пред журналисти в Народното събрание Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика. Той откри днес в НС кръгла маса, на която беше представена концепцията за „Газов Хъб Балкан“.

„Газов Хъб Балкан“ ЕАД е регистрирано през януари тази година с цел създаване на газова борса. Дружеството е с капитал 500 000 лв. изцяло държавна собственост. Дялове на компанията може да бъдат предложени на други юридически и физически лица – търговци на едро, производител или енергийни борси, но при запазване на контролния пакет от „Булгартрансгаз“ ЕАЗ. Експертни оценки, разпространени по време на работната среща, показват, че търсенето на природен газ на борсата ще се увеличи от близо 700 млн. куб. метра през 2020 година до почти 2.5 млрд. куб. метра през 2024 година.

Текстовете за промяна на Закона за енергетиката ще бъдат публично дебатирани и представени на експерти в сектора, посочи Николов.

Измененията на Енергийната стратегия на България влязоха в НС в края на миналата година и нашата фирма предприе мерки за създаде дружеството „Газов Хъб Балкан“, каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Предприели сме мерки за създаване на ликвиден пазар на природен газ, посочи още той.

Отчитаме сериозността от ниската пазарна ликвидност на природен газ, каза Кирил Равначки, директор на ГХБ . Създаването на борсата ще повиши ликвидността на пазара, дава възможност на търговците да сключват сделки на едно място и така осигурява ползи за всички участници на пазара, каза още Равначки.

- реклама -